Paradiset Hanvedens vänner

Ett städat och ansat tun möter besökaren efter arbetsdagarna 21 och 22 april!

Elva personer mötte upp på lördagen då solen visserligen lyste på oss men vinden var hård och ISKALL! Alla beväpnade sig med krattor och gräsplanerna framför torpet befriades från nerfallna kvistar och grenar. En liten Linnea (avgjort yngst idag)försökte också manövrera en kratta och hade hjälp av en liten kär leksakshund och en fin docka, men kanske ändå mest hjälp av sina duktiga föräldrar. Harald (kanske äldst?), som nog är en av dem som funnits i föreningen längst, skötte som vanligt om vedförrådet med van hand och såg också till att Torpet var varmt och gott. Mats Gullberg är en van "städledare" och såg till att vi alla var fullt sysselsatta. Det är säkert flera som har rejäla blåsor i händerna och träningsvärk i armarna efter denna dag! Håkan fyllde vedkassen vid Vindskyddet med ved och städade upp runt grillbrasan. Andrea som tillsammans med Christer krattat och städat upp bakom logen tog sig också an rabatten vid kortväggen. Allt det arbetet gav rejäl utdelning för det ser nu så härligt rent och fint ut!

Denna gång var ju tanken att vi skulle få lite mera gjort än att bara kratta tunet – bl a skulle vi måla pallarna som har mist mycket av sin tidigare skönhet. Målaren Olle Petersson kunde dock konstatera att vädret var för kallt för målning, han tog sig an slipningen av samtliga pallar och antog själv under arbetets gång en mer och mer blåaktig färg.

Översängarna i Torpets kök togs bort och skall ersättas av vanliga turistsängar som placeras under de väggfasta bänk-/sängarna. Nya tjockare madrasser ger lite bättre sovkomfort och turistsängarnas madrasser blir ryggstöd under dagen.

Ing-Brith och Jan-Erik Månsson skänkte en Trinett till Lillstugan!! Dessutom levererade de oss den på lördagen – ända fram till dörren! Ingen av oss närvarande kunde koppla in den, men alla kunde beundra underverket och konstatera att vi får mycket mera utrymme i Lillstugan nu.

Som vanligt åt vi en god soppa tillsammans, men vi fick äta inomhus pga den iskalla vinden.

Alla fortsatte att arbeta en stund även efter maten och vi bröt upp kring klockan fyra. Mats stannade kvar och övernattade eftersom han skulle vara Stugvärd under söndagen.

På vår andra städdag, söndagen, möttes vi av krattade grusgångar och stigar och hissad flagga. Mats hade fortsatt städningen under kvällen! Även denna dag blev vi 11 personer som grep sig verket an i strålande sol och betydligt varmare än lördagen.. Några fortsatte tappert att kratta – nu på baksidan av torpet. Bengt fick installerat Trinetten som nu fungerar oklanderligt – DVS – kranarna som finns där i dag kommer att tas bort eftersom vi inte för in vatten och det använda vattnet måste som tidigare kastas på backen. Avlopp är inte anslutet.

Janne kom med sin fyrhjuling och körde upp ved till de tomma kassarna vid vindskydd och stugor. Nu är det inga vedkassar som gapar tomma längre! Det gav oss alla en föraning om hur smidigt det kommer att bli när vi får en egen "cykel" att transportera veden och latrintunnorna med!

Olle bestämde sig för att ta med pallarna hem och måla dem i eget garage, och det resultatet kan ju bara bli bättre än om exempelvis jag skulle hjälpt till med målningen.

Tord skötte grillbrasan så att vi kunde grilla lite korv som det bjöds på denna dag. Vi var nog lite hungriga efter den måltiden, så till nästa år kommer vi att ha en sallad av något slag som extra tilltugg – det lovar den matansvariga!

Under båda dagarna fylldes det på befintlig rishög så att den nu är alltför stor för att eldas upp. Dessutom fick vi klagomål av Hasse L. som ser fram emot bättre sortering av kvistar och gräs till nästa år. Nu funderar vi på att anlägga en kompost lite längre in mot skogen där gräs och löv får multna ner. Kvistar och grenar kan vi fortsätta att lägga på samma plats som tidigare så att de kan eldas upp.

Det återstår för mig att tacka er alla som medverkat och gjort allt så rent och snyggt vid torpet samt säga till alla medlemmar att åka upp och beundra verket och njuta av den sagolika Våren i "vår" skog!

Med solig hälsning

Anne-Marie (Amis)